kaffe på spansk og fransk

Få styr på dit spanske kaffe-ordforråd
At gå på café er en naturlig del af hverdagen i Spanien. For at det også kan blive det på ferierejsen kræver det at man har lidt styr på de mange slags kaffe man kan få, og hvad de hedder på spansk. Her er nogle af de vigtigste:
Café solo
er en sort espresso-kaffe. Navnet solo (”alene”) afspejler at der netop ikke er andet end kaffe i. Den er temmelig stærk. Hvis man vil have den mindre stærk, beder man om en “café solo largo”. Her bruger de en større kop eller et glas og lader vandet fra maskinen løbe længere – largo betyder ”lang”. Spanierne drikker den på alle tidspunkter af dagen, især efter måltider og som en opkvikker i løbet af dagen.
Café con leche
kender de fleste. Det er café au lait, altså kaffe med dampet varm mælk, serveret i en stor kop eller et glas. Spanierne drikker den til morgenmad og til kage, aldrig efter et måltid.
Café cortado
eller bare “un cortado” er også med varm mælk, men kun med lidt mælk, og serveres i en lille kop eller et lille glas. Cortado betyder ”skåret”, fordi man har ”skåret toppen af” kaffens bitre smag med mælken. Spanierne drikker den ofte efter et måltid.
Det er de tre standard-kaffer. Hertil kommer mange andre, bl.a.:
Café americano
er lige som en café solo largo, altså forholdsvis tynd kaffe. Navnet bruges mest af turister.
Café sombra
er et glas varm mælk med kun en lille sjat kaffe i. Sombra betyder ”skygge”, og bruges fordi mælken kun får en skygge af farve fra kaffen. Den samme type kaffe kaldes også “café manchado”, ”plettet kaffe”.
Café con hielo 
(husk h er stumt) er kaffe med isterninger, en forfriskende opkvikkende drik på en varm sommerdag. Det er en kop espresso som serveres med et glas isterninger ved siden af. Man kommer først sukker i kaffen (anbefales, også selvom man normalt ikke bruger sukker i kaffen), og når det er rørt ud, hælder man kaffen over isterningerne og venter nogle minutter til drikken er helt kold.
Endelig er der “un carajillo” (husk at j er harkelyd som i tysk ach). Det er en espresso med en sjat cognac i. Godt på en kold vinterdag.

Frank kaffe

café au lait

er kaffe med mælk på fransk. Består af filteer kaffe ikke ekspresso og varm mæk ikke skummet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *