Turen går til Helsinki

Vi startede dagen med at tage flyveren til stockholm.  Videre med Arlanda expressen til stockholm. dem kører til tider 190 km i timen uden man mærker det. Fire timer skulle fordrives  inden vi stiger ombord på Silja symphony. Kufferterne ryger ind i en bageboks på banegården til 60 kr.og går ud i staden og får en kanelbulle på pressbyron og videre til Segelstorget som man jo kender hvis man kender lidt til Lisbeth Salander. Jeg manglede et par ny by sko og den første skobutik Elsebet kommer ind i har lige det par jeg skal bruge et par hvid ecco læder sportsko der bare lige passede de kom på fusserne med det samme og videre ned gennem “gamle stan” sikken et leben af mennesker.

Vi gik ombord på Silja Symphony lidt i Fem og have håbet på solskin ud igennem skærgården men nej det var gråvejr og blæsende.  På dækket skulle vi der skulle vi trods regn og blæst for at nyde udsigten. Indenfor var vejret bedre og efter en lille lur skulle den 12 etagers båd udforskes. Der var gå gade kæmpe taxfree, mange forskellige butikker og restauranter. Vi have i forvejen bokket buffet all inclusive og sikke et mad orgie. vi kunne have spist og mæt i bare forretter.

aftenen blev sluttet af med en lille dan i det store diskotek med live musik. Godnat og sov godt.

uret blev stillet en time frem  og vi gik i land for at finde en sporvogn der kunne køre os til vores Hilton. Det viste sig at være et velholdt hotel 80’er hotel med gyselige fliser og en stil der sagde old school, men eller’s et flot værelse.

Salutorget bugnede med kræmmere der vil sælge alt fra sammer dolke til filtsko, rensdyrskind og designer smykker noget smukt og andet gyseligt.

http://www.stockmann.fi/portal/ er nok det største varehus jeg har besøgt. De har alt, brudekjoler, supermarker, kæmpe deli (take away) bank, posthus, blomster, pels opbevaring, frisør og kosmetolog. og da jeg skulle møde Elsebet var det lige før jeg var faret vild.Tilbage på hotellet skulle vi prøve deres saune og pool. Vandet var koldt og saunaen HOT

Deres Tivoli http://www.linnanmaki.fi/ er en blanding mellem karolinelunde og dyrehavsbakken.  Det var lunt  og mandag byder på endnu bedre vejr 29 grader. lækket.

Mandag.

Vi går en en guidet tur efter en turistbrochure. Vi ser bla.  Uspenski Katedralen og nød en berliner von kuchen ved vandet vi vandrede videre  ind mod salutorvet hvor vi til fik en fyldt pandekage med kylling mango og karry smagte dejligt.

Designer walk.
Finland er især kendt for alvar alto og marimekko, Finlayson der har rettigderne til at trykke de kendte mummi trolde.
besægt for skellige butikker og slutte af med at et besøgt i Finlands designforum. her fortalte man at  man i øjeblikket gåt meget op i genbrug salt at en bådebygger nation har fundet træ frem igen som byggemateriale til både.

Der var 30 grader og høj solskin hvad er ikke bedre end en gammeldags is med 2 kugler i et alt for lille kræmmerhus. det skal gå galt Elsebet kunne ikke spise den i samme hast som den smeltede. og havde snart brugge alle sine serviettet på fedtede fingere.
med den smagete dejligt.
Fra nogle afndre toruster var vi blevet anbefalt en canal cruise i den finske skærgård. Flot og dejlig afslappende tur.

Aftenmaden blev fortæret på Zetor en rustik indrettet restaurant med traktorer, plove, hønse tråde og langborde. Traditionnele finske retter f.eks saunaspand. traktorbøf og finsk biksemad som vi fortrædrede med velbehag.

Tirsdag.

Når vejret er perfekt 30 grader er Sveaberg det rette sted at tage til . en lille samling af øre der tidligere har udgjort en forsvarsværk i mod trusler fra øst som rusland. Vi fik en guidet tur af en finsk historie studerende der på på engelsk uden den finske accent gav os et indblik i finlandshistorie. Det var varmt og bade tøjet blev fundet frem og hoppede en tur i det baltiske hav.
virkelig lækkert.
senere så vi tempelkirken.

Onsdag.
Vi stod tidlig op kl 07:00 vi sov for længe igår . først gik turen ud i et industrikvarter til marimekko’s produktions lokaler. vi kunne desværre ikke få en guidet tur i produktionen, hvilket kræver man laver en aftale med dem på forhånd. Udbudet i deres sales outlet var stot, men måske ikke lige det mest interessante for en mand. Elsebet nøjes med at købe et par håndklæder med hjem.
Sporvogn nummer 6 førte os til Arabia hvor i har fabriksudsalg. sammen med Finlayzon.

Solen stod højt og fil termometret op på 30 grader , vi havde tager badetøj  med men kunne ikke finde en strand eller bade sted , en ekspedient anbefalede os et sted inde i byen. Vi hoppe på en sporvogn  og 20 minuter senere fand vi stedet et smukt sted lige ved værfter og ikke en eneste der badede ikke lige et sted vi have lyst til at hoppe i. til gengæld på der en hygge restaurant ” med aircon i nærheden. De have buffet indeholdende Sushi, maki ruller og ris med laks og rejer  + forskelligt fra det kinesiske køkken. Smagte pokkers godt earth. og vi fik energien tilbage.
Helsinki design museum viser glaskunst og møbelkunst igennem tiderne

Den absolut største kanelbulle får man i Cafe success .

Torsdag

Lejede en cykel til Elsebet i “The green bike shop”, jeg låne en Jopo på hotellet U/B. Ikke lige en cykel i bedste finske design stil. Cykelhandleren udleverede et kort med forskellige cykelruter, vi valgte en rute på 37 km “Den Grønne” + det løse der bragte os vidt omkring. Vi gjorde stop ved en gammel skibakke for at nyde udsigten. Næste stop en strand med vipper omklædning og det hele, virkelig lækker når man er godt svedig.

Tid til frokost.
På vejen lå en hyggelig frokost restaurant “Kosken Ranta” jeg fik hvidfisk med kartofler og sorterede grøntsager, Elsebet fik hjemmelavede kødboller med kartoffelmos og en lækker sovs. har aldrig smag noget magen til før.

Turen var ikke for godt afmærket så med et par omveje fandt vi vej. På de små grus stier mødte vi mange finner Hvilket man ikke lige oplever derhjemme. Det tyder på de er mere naturmennesker lige som svenskerne.
På vej hjem kom vi forbi det Olympiske stadion 1952 hvor vi tog en tur på i tårnet hvor man kan se udover hele Helsinki.

Ude i skoven så vi også en dyrekirkegård.

link til producent af jopo http://www.helkamavelox.fi/

Kort kan findes på http://ptp.hel.fi/ulkoilukartta/

NB: På de fleste restauranter er der gratis vand , det kunne man godt bruge i danmark, for det første har vi ikke godt at alt det søde sodavand, her under light. og for det andet føler man sig nogle gangs snydt når man skal give 25 kr for en flaske vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *